vrijdag 9 mei 2014

Mens en lijden: bespreken film

Film:

Le gamin au vélo

Le Gamin au vélo - Cinebel


regisseur:

Jean-Pierr et Luc Dardenne

Bespreking

Cyriel is een 11 jarig jongetje dat in de steek gelaten is door zijn papa. Hij verblijft dan ook in het opvangtehuis. Hij krijgt veel te maken met het lijden. Hij wil telefoneren naar zijn papa maar het telefoonnummer dat hij krijgt van de opvoeders is steeds niet beschikbaar. Hij gelooft de opvoeders van het tehuis dan ook niet als ze zeggen dat het dit telefoonnummer is en loopt dan ook verschillende keren weg. Zo gaat hij terug naar het huis waar zijn papa altijd heeft gewoond maar het staat leeg en zijn fiets is er niet meer. Voor Cyriel komt dit heel hard aan want zijn fiets betekent heel veel voor hem. Op die dag klampt hij zich ook vast aan Samantha, de kapster. Zij zal zich in het weekend over Cyriel ontfermen. Samantha heeft ook de fiets die Cyriel zijn papa heeft verkocht teruggekocht. Cyriel kan dit niet geloven en samen met Samantha gaat hij op zoek naar zijn vader.
Samantha heeft zijn vader gevonden maar de geplande ontmoeting loopt niet zoals verwacht. Zijn papa komt niet opdagen op de afgesproken plaats. Uiteindelijk vinden ze hem in het restaurant waar hij werkt. De papa vertelt inderdaad dat hij Cyriel zijn fiets heeft verkocht omdat hij het geld nodig had. Dit komt hard aan voor Cyriel. De papa vertelt ook aan Samantha dat hij wil dat zij voor Cyriel zorgt. Hij kan het niet aan en heeft er geen tijd voor. Samantha vind echter dat de papa dit zelf moet zeggen. Opnieuw komt dit heel hard aan voor Cyriel. Hij houdt heel erg veel van zijn papa en mist hem enorm.
In de stad heeft Cyriel het ook niet makkelijk om nieuwe vrienden te maken.Op een dag wordt zijn fiets gestolen maar Cyriel verweert zich super en dat wordt opgemerkt door Wes, een jeugddelinquent . Wes staat erom bekend om nieuwe kinderen tot zich te winnen en hen op het slechte pad te brengen. Wes wint stillaan het vertrouwen van Cyriel. Wes laat hem spelen op zijn playstation, zorgt dat zijn fiets herteld wordt, nodigt hem bij hem thuis uit,....Wes heeft Cyriel de naam Pitbull. Cyriel begint namelijk altijd te bijten als hij zich moet verweren. Samantha wil echter niet dat Cyriel nog contact heeft met Wes . Cyriel beseft niet hoe graag Samantha hem wel ziet. Op een avond loopt het dan ook uit de hand. Cyriel wil 's avonds laat nog weg naar Wes. Hij wil namelijk een overval plegen op een krantenwinkel. Wes heeft hem geleerd hoe hij dit moet doen. Cyriel mag echter niet weg van Samantha. Zij wil naar de film gaan samen met een vriendje. Het komt tot een felle ruzie en Cyriel steekt Samantha dan ook met een mes in de arm.
Hij pleegt de overval en loopt dan vliegensvlug naar Wes die hem staat op te wachten met de auto. Wes wil echter het geld niet want Cyriel is herkend. Cyriel fietst dan maar naar zijn vader. Ook die wil het geld niet hebben. Daar staat Cyriel nu met geld  van een overval die niemand wil hebben. Waar moet hij nu naar toe?
Cyriel gaat terug naar Samantha en samen gaan ze naar de politie. Cyriel komt stillaan tot het besef dat Samantha hem echt graag ziet en hij zegt haar dan ook dat hij voor altijd bij haar wil blijven. Hij bied zijn excuses aan naar de man wie hij overvallen heeft. De zoon van de krantenwinkel wil de excuses niet aanvaarden.
 Het leven van Cyriel ziet er nu veel beter uit en hij hoeft niet meer naar het opvangtehuis. Als Cyriel de zoon van de krantenwinkel toevallig tegen het lijf loopt bij het tankstation loopt het  verkeerd. De zoon loopt Cyriel achterna en sleurt hem van zijn fiets. Hij daagt Cyriel uit in de hoop dat Cyriel hem zou slaan. Cyriel is echter op het betere pad en slaat niet terug maar gaat lopen. De zoon gooit een steen achter Cyriel en Cyriel valt uit een boom. Ze denken dat hij dood is. De papa en zoon hebben al een verhaal klaar om alles in Cyriel zijn schoenen te schuiven. Hij is echter niet dood . Hij staat recht en fietst naar huis, naar zijn thuis bij Samantha.


Cyriel en lijden

Cyriel lijdt fysieke pijn. Hij wort geslagen en geschopt door de zoon van de krantenwinkel. Hij wordt geslagen wanneer zijn fiets wordt gepikt en hij deze terug wil hebben.

Cyiel heeft echter veel meer te maken met psychisch lijden. Hij mist zijn geliefde papa enorm. Hij kan en wil niet geloven dat zijn papa hem niet meer wil zien en zijn fiets heeft verkocht. Zijn geloof en vertrouwen in de mensen is dan ook heel laag. Hij wil graag gezien worden . Hij mist de liefde om zich heen enorm. Hij lijdt enorm rond de gedachte afgewezen te worden van zijn papa.


Wat wil de regisseur ons duidelijk maken?

De regisseur wil onder andere aantonen dat heel wat jongeren in onze maatschappij opgroeien in armoede. De ouders voelen zich niet verantwoordelijk voor hun kinderen. De kinderen moeten zelf maar zien te overleven. Sommigen komen dan ook in de criminaliteit terecht zoal Wes. Vaak is er ook een verstoorde verhouding tussen aan hun lot overgelaten jonge mensen en hun opvoeders. De kinderen missen vooral Liefde. De regisseur laat ons dan ook nadenken over de vraag : Wat zijn we eigenlijk bereid om voor iemand te doen?

Mijn reactie over de film

Ik bekijk niet veel films. Ik heb er gewoon de tijd niet voor en films boeien mij niet zo. Deze film vond ik heel mooi en aangrijpend. Ik stond direct stil bij het feit dat mijn kinderen enorm veel geluk hebben. Ze hebben hun mama en papa altijd bij zich. Wij omringen hen met veel liefde. Jammer genoeg hebben niet alle kinderen in onze samenleving het geluk om met veel liefde omringd te worden. Toch verwachten wij als maatschappij dat ook deze kinderen op het rechte pad blijven en zich aanpassen aan onze normen en waarden. We moeten echter meer zoeken naar de oorzaak waarom ze zich anders gedragen. Alle kinderen willen tenslotte hetzelfde en dit is graag gezien worden.

donderdag 8 mei 2014

Mens en lijden: Hoe met lijden omgaan?


Verschillende vormen van lijden

1 lijden op wereld vlak. Denk maar aan de 2 grote wereldoorlogen.


 
 
Tijden de wereldoorlog leden de soldaten enorm. De psychische pijn waas vaak erger dan de fysieke. 



2 lijden op persoonlijk vlak. Denk maar aan het verliezen van een geliefde. Je kan ook lijden wanneer je plots werkloos raakt. Wanneer je gepest wordt op school of op het werk.





3 lijden veroorzaakt door de natuur. Er zijn hittegolven, bosbranden, overstromingen, stormen, vulkaanuitbarstingen,... Wanneer deze natuurrampen plaatsvinden in bewoond gebied, is de schade voor de mensen heel zwaar.


 
 
vulkaanuitbarsting

 
zware overstromingen



Hoe de mensen omgaan met lijden is dus al afhankelijk van het soort lijden. Iemand die een kind verliest zal anders omgaan met lijden dan iemand van wie zijn huis beschadigd is omwille van het stormweer.
Tijdens ons leven zullen we waarschijnlijk meerdere keren afscheid moeten nemen van iemand die ons dierbaar is. Dat is moeilijk en brengt veel pijn en verdriet met zich mee. Misschien denk je zelfs dat je leven nooit meer zo goed zal worden als het was toen je dierbare nog leefde. We moeten leren omgaan met het verlies en het verlies leren verwerken. Hoe je dit doet is ook sterk afhankelijk van je persoonlijkheid en je karakter. Het rouwproces is dus voor iedereen verschillend. Toch moet iedereen een aantal rouwtakken afronden voordat je klaar bent met rouwen.

1: Aanvaard dat het verlies echt is.
2: Doorleef je emoties.
3: Pas je aan.
4: Geef de overledene een nieuwe plaats in je leven.
5: Neem de tijd voor je eigen rouwproces.
6: Volg je gevoel.

DO'S
1 Accepteren dat verlies en rouwen bij het leven horen.
2 Probeer zo gezond mogelijk te blijven. Niemand heeft er namelijk iets aan als je je gezondheid verwaarloost, ook jijzelf niet.
3 Zoek steun bij anderen op de momenten dat je daar behoefte aan hebt.
4 Neem het rouwproces zoals het komt.

DON'TS
1 Je door anderen laten vertellen hoe je moet rouwen.
2 Beslissingen nemen over de spullen van de overledene voor dat je daar klaar voor bent.
3 Je helemaal afsluiten voor de positieve dingen in het leven.
4 Gaan zitten wachten op het moment dat het rouwproces achter de rug is of je afvragen hoe lang dat nog zal duren. Dat merk je namelijk echt vanzelf.


Rouwen is zoals je ziet een grillig proces, maar de rest van het leven is dat ook. Het ergste wat je volgens mij kan meemaken is de dood van je eigen kind. Dat is tegen de natuur in. Je verwacht niet dat je als ouder vroeger zal sterven dan je kind.


Hierbij nog een ontroerend liedje namelijk Slipped away van Avril Lavigne

https://www.youtube.com/watch?v=ZxAAspHOfF4


Naast het soort lijden en je persoonlijkheid zal je godsdienst ook meebepalen hoe je met lijden moet omgaan. Vooral wanneer je afscheid moet nemen van iemand die je dierbaar is en een antwoord moet vinden op de vraag of er leven is na de dood, bepaalt je godsdienst hoe je met de dood moet omgaan.

Bij het Christendom

Volgens het Christendom is het leven niet alles. Er is iets na de dood. Na de dood zal er nieuw leven zijn, maar niet in de vorm zoals nu op de aarde maar verdeeld. De Christenen geloven dat het leven op aarde niet perfect is. Er zijn 3 mogelijkheden
-Als je een goed leven hebt geleden zonder al te veel zonden, ga je naar de hemel.
-Als je bepaalde zondes heb begaan maar toch niet helemaal een slecht leven hebt geleefd, ga je naar het vagevuur.
-Als je je leven hebt vergooit en heel erge zonden hebt begaan, ga je naar de hel.

 
 

Bij het Jodendom

Volgens het Jodendom moet de mens niet nadenken over wat er na het leven komt. Dat is iets wat God voor jou heeft geregeld. De mens moet zich bezig houden met het leven op  aarde. De Joden denken dat het leven niet begint bij de geboorte. Ze geloven dat de geboorte is wanneer een ziel je lichaam toegekend krijgt. Maar de ziel is afkomstig van God. Er zijn 4 fases die de ziel mee maakt.

-Het spirituele bestaan van de ziel voordat het het lichaam binnenkomt.
-Het fysieke leven zoals we dat kennen op aarde.
-Het leven in een andere wereld;
-Het leven dat volgt na het opstaan van de dood.

Als je dood gaat, kom je in een andere wereld. Volgens het Jodendom ervaar je het goede als geluk en plezier en het negatieve als pijnlijk. Maar dit is niet bedoelt als beloning of straf. Het wordt gezien als een gevolg van je doen in een vorig leven. Je wordt je dan pas bewust van wat je gedaan hebt.

Na de dood wordt het lijk bij de Joden na een rituele wassing in een witkatoenen doodsgewaad gewikkeld. Er wordt ook wat aarde uit Israël gestrooid als teken van verbondenheid met de voorvaderen.



Bij het Boeddhisme

Bij het Boeddhisme gelooft men dat je lichaam afsterft maar dat je ziel herboren wordt in een ander levend wezen genaamd reïncarnatie. De bedoeling van dit herleven in een ander lichaam is de uiteindelijke bevrijding van de ziel. Als je een goed leven hebt geleid, kan je herboren worden als een mens in een goede leefomgeving . Maar als je een slecht leven hebt geleden, leidt dat tot een slechte wedergeboorte.(in een hel, als geest, als dier).
 



Bij het Hindoïsme

Bij de Hindoes volgt na de begrafenis een crematie. Het afgestorven lichaam is onbelangrijk. Het gaat hen alleen om de bevrijding van de ziel.

 

Bij de Hindoes wordt na het cremeren de as in het water geveegd.



Bij de moslims

De dood is in de Islam geen eindpunt. Alles is in handen van God: zowel de tijd, de plaats als de manier waarop iemand sterft. Na de dood gaat de ziel naar de tussenwereld waar ze wacht. Dan komt het grote oordeel dat de beloning of straf van het lichaam en de ziel zal bepalen. Iedereen zal krijgen wat hij of zij verdiend, naargelang van de handelingen die hier op aarde verricht werden.
Het kan pijn of angst zijn of een voorsmaak van het eeuwige leven. Op een dag zal de aarde vergaan en die eindtijd noemt men in de Islam de " Dag des Oordeels."
Op die dag zullen de zielen terugkeren naar het lichaam in het graf. En op die dag zal Allah elk van ons verhoren en beslissen wie Hij naar de hemel of de hel zal zenden.
De dood heeft voor de Moslims dus veel te betekenen: Ze is dan eigenlijk het begin van een nieuw leven.
"Moge Hij ons beschermen en behoeden voor het kwade."

Een moslim wordt steeds op de rechterzijde met het gezicht naar Mekka begraven.



Mens en lijden: Is er leven na de dood?


Betekenis volgens Wikipedia

Het leven na de dood is een religieus, spiritueel metafysisch begrip, waarvan er sprake van is dat het huidige, lichamelijke leven van een mens  niet eindigt bij het sterven, maar in een of andere vorm na het sterven voortgezet wordt. In veel religies is er sprake van dat de dood van de fysieke mens niet het einde is en dat de ziel voortleeft, op een andere plaats(het hiernamaals) of door middel van reïncarnatie. Vaak speelt hierbij een element van beloning en vergelding een rol: de manier waarop iemands leven na de dood zijn voortzetting vindt, wordt geheel of gedeeltelijk bepaald door de daden van een mens tijdens zijn leven.

Eigen mening

Volgens mij is er geen leven na de dood. We leven nu op aarde. Onze ziel zal niet verder leven. We zullen dus niet beloond of gestraft worden na de dood . Vandaar ook dat je nu moet genieten van het leven want het leven is volgens mij eindig. Dood is dood. Je kan hoogstens verder leven in iemands gedachten.





Volgens mij is er dus geen tunnel of lichtpuntje dat je naar de hemel of de hel stuurt al naargelang hoe je geleefd hebt.


 



woensdag 7 mei 2014

Mens en natuur: natuur in Jodendom, Islam,Hindoeïsme,Christendom

Natuur en Jodendom

God heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed voor zorgen. De mens mag dingen uit de natuur gebruiken zoals eten, hout. Maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot.



De natuur is niet alleen iets positief voor Joden. God kan de natuur ook gebruiken om de mensen te straffen. Zo zien sommige Joden de huidige milieuvervuiling als straf van God.



Toen de Joden in de begintijd van het Jodendom in slavernij bij de Egyptenaren waren, zond God 10 plagen op de Egyptenaren af. Hij maakte bijvoorbeeld een rivier onleefbaar waardoor alle vissen stierven en de Egyptearen honger leden.



Natuur en Christendom

De natuur is door God geschapen. De mens heeft als taak gekregen om goed voor de natuur te zorgen. De mens is verantwoordelijk voor de natuur. De mens is geen eigenaar van de aarde, we mogen de aarde dus niet uitbuiten. Veel Christenen zien in de natuur het bewijs voor het bestaan van God. Zoiets moois kan niet ontstaan zijn vanuit een oerknal.


De schepping van God. De natuur was een onderdeel van de schepping.




Natuur en Hindoeïsme

Alle Hindoes hebben groot respect voor de natuur. Sommige Hindoes geloven zelfs dat de natuur een ziel kan hebben. Vooral in bomen, grotten, bergen kunnen geesten verblijven. Je mag ook geen andere levende wezens pijn doen. Ook niet om zelf aan voedsel te komen. Ze eten dan ook geen vlees.


De Hindoes kozen een dier als respect voor de natuur: de koe. Koeien zijn voor Hindoes dan ook heilige dieren.




Natuur en Islam

Veel moslims hebben niet echt een band met de natuur. Zo gaan velen nooit wandelen in de prachtige natuur. TEMA wil de moslims overtuigen van het belang van de natuur. Ze doen daarvoor een beroep op de Koran. Daarin stond dat Mohammed  de eerste stichter was van een natuurreservaat . Hij liet een gordel van bomen planten en rond Mekka stelde hij een reservaat in waar geen bomen gekapt mochten worden. Ook was er daar een jachtverbod. De kleur van de Islam is dus wel degelijk groen.


De Koran




 
 
 
 

Mens en natuur:uiteenzeting prof. Tim Jackson


De consument koopt en koopt maar. Zelfs als we iets niet nodig hebben, kopen we het toch. Onze buur, onze vrienden hebben iets, dus moeten wij dat ook hebben en liefst nog mooier. Ons systeem verwacht dit ook van ons. Er wordt volop geproduceerd zodat de prijzen zo laag mogelijk worden gehouden voor de consumenten. Als de prijzen laag zijn, kopen de consumenten de goederen. We willen de economie voortdurend zien groeien. Er moet volop geproduceerd worden maar toch pleiten we voor duurzaamheid. Deze 2 elementen spreken elkaar dus tegen. Tom Jones verwoordt het als volgt: Je zou de aandacht voor duurzame ontwikkeling kunnen vergelijken met achteruitstappen in een trein die ondertussen steeds sneller vooruitraast.
 In tijden van crisis willen wij consumenten sparen maar economen willen dit niet want als we sparen, dan gaat de economie er nog meer op achteruit. Op die manier geraken de mensen in de schulden. Ze bezitten geen geld en toch geven ze er uit.
Als we willen dat de aarde en de bewoners overleven dan is een geleidelijke maar radicale omkering van het huidige wereldsysteem noodzakelijk. Er moeten grondige veranderingen komen op alle terreinen van de samenleving: economisch, sociaal, cultureel, ethisch

Vele mensen kopen inderdaad goederen die ze niet nodig hebben en dit alleen maar om er bij te horen. Om aan te tonen dat ze zich dat ook kunnen veroorloven alhoewel sommigen daarvoor het nodig geld niet voor hebben. Ik doe daar niet aan mee. Zo bezit ik geen smartphone, alhoewel al de buren dit bezitten. Wij hebben thuis nog steeds een beeldbuistelevisie. Waarom zouden wij deze weggooien en een flatscreen kopen ? Er is niks mis mee met de tv. Wij gaan nooit met het vliegtuig op vakantie . Wij gaan lekker kamperen met onze eigen tent. Jammer genoeg redeneren niet alle mensen zoals ik. Economen zouden mij inderdaad niet graag bezighoren want omdat ik minder koop, draait de economie minder volgens hen.





Wij verbruiken, consumeren , maar wij staan meestal niet stil bij het feit wat voor gevolgen onze overconsumptie heeft.



dinsdag 6 mei 2014

Mens en natuur: ecologische voetafdruk

Ziehier het resultaat van mijn persoonlijke ecologische voetafdruk.


 


Het is moeilijk te zien maar mijn ecologische voetafdruk bedraagt 3.5 ha hetzij 35398 vierkante meter. Ik stel het paarse blokje voor. De ecologische voetafdruk van de Belg is 7 ha. Deze stelt het blauwe blokje voor. Het groene blokje zijn de Duitsers met een voetafdruk van 5.1 ha.
Mijn voetafdruk ligt dus de helft lager dan het gemiddelde van de Belgen. Ik scoor dus heel goed in vergelijking met mijn landgenoten.
De duurzame voetafdruk bedraagt 1,8 ha. Dit is de oppervlakte waar iedereen recht op zou hebben. Als je mijn voetafdruk daar mee vergelijkt, dan lig ik nog dubbel zo hoog. Ik kan dus proberen om nog enkele aanpassingen aan te brengen in mijn levensstijl om mijn voetafdruk naar beneden te brengen.

Na het bekijken van enkele tips, haalde ik volgende resultaat



Ik zou dus nog een klein beetje kunnen besparen op een heel jaar.
Vele tips doe ik al zoals:
-Verse groeten eten, ik kweek ze namelijk zelf.
-Groene stroom gebruiken, ik heb zonnepanelen.
-Ik neem een douche ipv een bad.
-Ik en mijn man gaan niet met de auto naar het werk.
-Alles minder dan 5 km leggen we af met de fiets.
-De thermostaat staat nooit op 21 graden.
-Wij zijn nog nooit met het vliegtuig op reis geweest.


Leg een klein moestuintje aan en houd enkele kippen in de tuin!
 
 

Gebruik spaarlampen i.p.v. gloeilampen


Welke tips zal ik proberen toe te passen:
-2 keer per week vlees vervangen door vegetarisch alternatief. Dit moet lukken want op vakantie eten we ook niet iedere dag vlees.
-Koken met deksel op de pot. Soms vergeet ik het deksel op de pot te plaatsen. Ik roer ook graag in de potten en dan is het gemakkelijker als er geen deksel op de pot is.
-Gewoon papier vervangen door gerecycleerd papier.

Met volgende tips heb ik moeite:
-sticker op de brievenbus plaatsen om geen reclame meer te ontvangen.
Ik bekijk graag de reclameblaadjes om te kijken waar iets in promotie is en om eventuele kortingsbonnen uit te knippen.
-de airconditioning in de auto afzetten. Ik wil niet rijden met de ruiten open omwille van de wind. Volledig opgesloten zitten in een hete auto zie ik dan ook absoluut niet zitten.



 
 

Mens en natuur: Hoe groen ben ik zelf?

Ik vind dat ik het best  pas in de categorie van de groene doeners. Ik lever veel inspanningen voor het milieu en doe dit met volle overgave. De kleine inspanningen vallen mij niet zwaar. Als we allemaal een kleine inspanning zouden doen op het gebied van ons gedrag en levensstijl, dan zou het al veel beter gesteld zijn met het milieu.
 Ik sorteer zorgvuldig pmd, papier en karton en huisvuil. We leven met 7 in ons gezin en toch hebben wij slechts 1 kleine huisvuilzak per week. Als ik kijk in de buurt dan hebben veel gezinnen 2 tot 3 grote huisvuilzakken en zijn ze slechts met 4 in hun gezin. Velen vragen zich af hoe we dit doen. Mijn boodschap: sorteren, recycleren en composteren.
Wij hebben ook 4 kippen in de tuin waar we de restjes kunnen aan geven. De groentjes kweken we zelf in onze grote moestuin. Dit gaat dan vooral om aardappelen, ajuinen, erwten, boontjes, sla, courgetten en pompoenen.
Toen we ons huis hebben verbouwd, hebben wij een regenput van 15000 liter geplaatst. Op die manier vangen wij al het regenwater op van het huis, het tuinhuis en de carport. Wij hebben enkel drinkwater in de keuken. Dit komt het milieu alleen maar ten goede.
Ook hebben wij zonnepanelen geplaatst zodat we gratis elektriciteit hebben. Gelukkig waren we er net op tijd bij en konden we nog  genieten van subsidies en groenestroomcertificaten van de overheid.
Overdag doe ik alles met de fiets. Ik breng mijn 5 kinderen iedere morgen en middag met de fiets naar school. Dit is al altijd zo geweest. Regen, storm of de zon, onze fiets is het vervoermiddel om naar school te gaan.De school ligt op 2 kilometer van ons huis en jammer genoeg moeten wij enkele grote rijbanen dwarsen. Vanaf het 2 de kleuter fietsen ze alleen mee naar school. Als ze kleiner waren, dan reed ik rond met een fietskar zodanig dat we me de fiets konden blijven gaan naar school. Mijn kinderen vinden dat helemaal niet erg want ze zijn er zo mee opgegroeid. Ook alle kleine boodschappen  in de gemeente worden met de fiets gedaan.
Als iedereen zijn kinderen nu eens met de fiets of te voet naar school zou brengen? Dat zou een kleine bijdrage zijn maar vele kleine bijdrages worden een grote bijdrage.
Wij zouden graag ook een zonneboiler plaatsen maar jammer genoeg is het kostenplaatje veel te hoog voor ons.Ik vind dat de overheid hier initiatief zou moeten nemen en subsidies verlenen aan de gezinnen.

Ik denk dus groen en voer het dan ook uit. Ik zou niet graag veranderen van groep want ik voel me echt wel thuis in deze groep. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om tijdens een felle regenbui de auto te nemen om de kinderen naar school te brengen. Op financieel gebied winnen wij ook veel geld: veel minder drinkwater, gratis elektriciteit, veel minder diesel en onkosten aan de auto,goedkoper groenten zonder pesticiden....

Ik kan me totaal niet vinden in de groep van de onschuldige wachters. Deze mensen willen namelijk zelf geen inspanningen leveren . Alle inspanningen moeten van de overheid komen. Ze zijn nochtans goed op de hoogte van de situatie. Zo voelen ze zich niet schuldig t.o.v. het milieu als ze een blikje in het bos hebben gegooid.

Op het gebied van voeding kan ik mijn gedrag nog economischer maken. Wij eten namelijk graag vlees in ons gezin. 6 van de 7 dagen wordt er vlees geheten. Stukjes vlees die over zijn worden niet bewaard tot de volgende dag maar worden naar de kippen gegeven.
Mijn man werkt in de bouwsector en hij vertelt ons dat hij vlees nodig heeft om sterk te zijn. Als hij geen vlees heeft geheten, dan zou hij van het dak vallen. Vlees eten bij ons maakt deel uit van een routine(woensdag hamburgers, zaterdag biefstukken met frietjes, vrijdag spaghetti met gehaksaus,...). Ons gezin is dus een grote vleesverbruiker. Het zou wel moeten lukken om 5 dagen vlees te eten i.p.v. 6. Op die manier staan we als gezin ook eens stil bij het feit hoeveel dieren we hebben kunnen redden door geen vlees te eten. We kunnen het nochtans want op vakantie eten we niet iedere dag vlees. Thuis zou dat dan ook moeten lukken.

Op het gebied van wonen vind ik het gemakkelijkst om mijn gedrag aan te passen. Wij hebben zonnepanelen geplaatst. Wij hebben een regenput van 15000 liter die al het regenwater opvangt. We hebben overal hoogrendementsglas in de ramen. De zolder is geïsoleerd. Ook in de winter staat de thermostaat slechts op 19 graden. Niemand klaagt dat het te koud is. Wij zijn dat zo gewend. Als we naar onze vrienden gaan waar het ruim 21 graden is, dan hebben wij het veel te warm. Mijn kinderen klagen dan van de warmte en zouden in hun blootje gaan zitten. Mijn oudste zoon vroeg eens :"Mama, als Kris en Angie komen naar ons huis, dan hebben ze het waarschijnlijk heel koud?" Wij hebben overal spaarlampen in huis. We nemen een douche in plaats van een bad. Indien de overheid eventueel subsidies zou geven voor een zonneboiler, dan is ook dat het overwegen waard.

 
 
Zorg ervoor dat de natuur overleeft!



Samen moeten we werken aan het behoud van de natuur!

maandag 5 mei 2014

Mens en zingeving

Wat geeft zin aan mijn leven?

Het is vooral mijn gezin dat zin geeft aan mijn leven. Ik en mijn man hebben heel bewust gekozen voor een groot gezin van 5 kinderen. Er zit amper een leeftijdsverschil van 7 jaar tussen de oudste en de jongste. Ook dit was een heel bewuste keuze. Mijn kinderen zijn mijn alles en voor hen vind ik het heel zinvol dat ik leef. Ik ben ook heel bewust 10 jaar een thuisblijfmama geweest. Ik breng de kinderen naar school. Over de middag eten we samen thuis onze boterhammen. We maken samen het huiswerk. Ik kan supporteren tijdens de voetbalmatch,....Ik vind het heel zinvol dat ik er kan zijn voor mijn kinderen.
Ik heb tijd om te luisteren naar hen als ze een probleem hebben. Ik heb de tijd om samen leuke dingen te doen waar mijn kinderen van genieten zoals een taartje bakken, samen voetballen in de tuin, samen fietsen. Omwille van het feit dat ik er zo veel ben voor mijn kinderen, kan ik hen de waarden en normen die ik heel belangrijk vind in het leven proberen mee te geven. Daarom vind ik het dan ook heel zinvol dat ik er ben. Dat ik leef. Ik kan mijn kinderen zelf zien opgroeien tot volwassen mensen in onze maatschappij.



Mijn 3 dochters: Lieze, Aster, Marie




Mijn 2 zonen: Liam en Emiel










 






















Wat is voor mij geluk?

Geluk is volgens mij iets dat je toevallig overkomt. Op het moment zelf ben je er jezelf niet van bewust. Pas achterna, als je er eventjes bij stilstaat, besef je wel hoeveel geluk je hebt. Ikzelf  heb het geluk dat ik kan thuisblijven om voor mijn kinderen te zorgen. Dat ik er iedere dag ben. Ik vind dat vanzelfsprekend. Pas als ik even stil sta bij dat feit, besef ik het maar heel goed. Heel veel mama's hebben dat geluk niet en moeten iedere dag gaan werken.
Ik heb het geluk dat mijn kinderen een goede gezondheid hebben en goede resultaten behalen op school. Pas als ik er eventjes bij stilsta en kranten lees, besef ik dat ik geluk heb. Veel kinderen hebben problemen op school, moeten naar de logopedie.
Ik ben gelukkig als ik samen met mijn kinderen leuke dingen kan doen. Als ik hun lachende gezichtjes zie. Als ze geen ruzie met elkaar maken . Ik voel mij gelukkig als zij gelukkig zijn. Als mijn zoontje een doelpunt soort op het voetbal en hij juicht, dan juich ik mee. Hij is dolgelukkig en ik ook. Ik leef helemaal mee. Als ik samen met mijn zoontje de wero toets heb voorbereid en hij haalt goede punten, dan zijn we samen gelukkig. Ik voel mij gelukkig als ik een kleedje heb genaaid voor mijn dochtertje en ze is er heel trots op. Ik voel mij gelukkig als ik zie dat de normen en waarden die ik probeer door te geven aan mijn kinderen worden toegepast door hen. Kortom voor mij is gelukkig zijn samen zijn met mijn man en kinderen en genieten van elke dag dat we samen zijn.

liedje over geluk: -Lucky - Jason Mraz ft. Colbie Caillat(Legendado).AVI ...
                            
                           -   Jan Smit - Op Weg Naar Geluk - YouTube









                           


De PKG-schaal


Hierbij mijn persoonlijk resultaat van de Post-kritische Geloofsschaal.
Ik bevind me na het invullen van de vragenlijst vooral in het gebied symbolisch- ongeloof. Dit gebied hebben ze relativisme genoemd. Deze personen zijn erg geïnteresseerd in religie, zijn zeer goed geïnformeerd over hen en zijn gefascineerd door hen op puur intellectueel niveau. Het belangrijkst verschil met de symbolisch gelovigen is dat ze zich niet verbinden. Er is geen persoonlijke betrokkenheid.
Ik voel me inderdaad niet persoonlijk betrokken tot een bepaalde geloof. Ik heb me niet verbonden aan een bepaald geloof. Het klopt dus dat ik  mij in het gebied ongeloof bevind Dat ik erg geïnteresseerd en geïnformeerd zou zijn over religie klopt niet. Dat interesseert mij totaal niet. Ik heb daar totaal geen voeling mee en zal zeker nooit geen info opzoeken over bepaalde religies.


Mijn persoonlijke  resultaat


Wil je ook eens kijken in welk gebied je terechtkomt, ga naar volgende linkhttp://thomas.theo.kuleuven.be/algemeen/pkg



Wat is geloven?

Geloven wil zeggen iets aannemen voor waarheid zonder dat er bewijzen van zijn. Geloven is zeker zijn van de dingen waar je op hoopt, en van overtuigd zijn dat wat je niet ziet , toch bestaat. Elke dag opnieuw zijn er talloze dingen die je niet kunt bewijzen, maar toch gelooft. Eigenlijk vertrouwd ieder mens dus elke dag op zijn geloof.
Op school leert de juf je dingen die je voor waar aanneemt zonder dat je het zelf gezien hebt. Je gelooft dus wat je geleerd wordt.

Geloven in God is kort gezegd dus aannemen dat Hij er is zonder dat daarvoor bewijzen nodig zijn. We moeten dus geloven dat  God er is zonder dat we hem zien of horen.








Wie is God?

Wie is God? Kunnen we het bestaan van God bewijzen? Mijn antwoord op de vraag of je het bestaan van God kan bewijzen is 'neen.' Dit vind ik geen ramp omdat ik op die manier het 'geloven' benadruk. In ons dagelijks leven moeten we zo vaak geloven zonder bewijs. Bijvoorbeeld mensen die mekaar trouw beloven, geloven in mekaar.
Er zijn heel wat Godsopvattingen en iedere opvatting heeft zijn eigen mening over wie God is. Zo vindt een atheïst dat God nooit heeft bestaan. Het agnosticisme beweert dat je nooit kan weten of God al dan niet bestaat.
Volgens mij heeft God ooit wel eens de wereld geschapen . Maar Hij houdt er zich nu niet meer mee bezig; er is nu geen band meer tussen God en de wereld. God heeft er voor gezorgd dat we een prachtige kosmos hebben. Dat we een prachtige natuur hebben met dieren, bloemen en planten, water. Hij heeft gezorgd voor licht en donker. Hij heeft gezorgd dat er mensen zijn. Toen alles er was, hield Hij er zich niet meer mee bezig. Wij zijn nu dus zelf verantwoordelijk voor alles wat God ons heeft gegeven. God is er nu volgens mij niet meer. Waarom is er anders zoveel onvrede in de wereld? Waarom sterven zoveel mensen op een gruwelijke manier? Waarom zijn er overal natuurrampen? Indien God nu nog steeds zou bestaan, dan zou al deze gruwel er niet mogen zijn volgens mij. Daarom geloof ik niet dat Hij er nu nog is. Hij heeft alleen de wereld  geschapen.


Voltaire, aanhangeer van het deïsme. Hij praat over 'Le Dieu horlogeur'. God de uurwerkmaker. Eens je ervoor zorgt dat het uurwerk is gemaakt, moet je er niet meer voor zorgen.
God heeft ervoor gezorgd dat we alles hebben, nu moeten we er zelf voor zorgen




God heeft de wereld geschapen, nu is Hij er niet meer en zijn we zelf verantwoordelijk. 
 
 
 
 
 


Dit zijn prenten van het Atheïsme. Volgens een Atheïst bestaat God niet en heeft Hij ook nooit bestaan. Ik ben geen voorstander van het Atheïsme.