Verschillende vormen van lijden
1 lijden op wereld vlak. Denk maar aan de 2 grote wereldoorlogen.
Tijden de wereldoorlog leden de soldaten enorm. De psychische pijn waas vaak erger dan de fysieke.
2 lijden op persoonlijk vlak. Denk maar aan het verliezen van een geliefde. Je kan ook lijden wanneer je plots werkloos raakt. Wanneer je gepest wordt op school of op het werk.
3 lijden veroorzaakt door de natuur. Er zijn hittegolven, bosbranden, overstromingen, stormen, vulkaanuitbarstingen,... Wanneer deze natuurrampen plaatsvinden in bewoond gebied, is de schade voor de mensen heel zwaar.
vulkaanuitbarsting
zware overstromingen
Hoe de mensen omgaan met lijden is dus al afhankelijk van het soort lijden. Iemand die een kind verliest zal anders omgaan met lijden dan iemand van wie zijn huis beschadigd is omwille van het stormweer.
Tijdens ons leven zullen we waarschijnlijk meerdere keren afscheid moeten nemen van iemand die ons dierbaar is. Dat is moeilijk en brengt veel pijn en verdriet met zich mee. Misschien denk je zelfs dat je leven nooit meer zo goed zal worden als het was toen je dierbare nog leefde. We moeten leren omgaan met het verlies en het verlies leren verwerken. Hoe je dit doet is ook sterk afhankelijk van je persoonlijkheid en je karakter. Het rouwproces is dus voor iedereen verschillend. Toch moet iedereen een aantal rouwtakken afronden voordat je klaar bent met rouwen.
1: Aanvaard dat het verlies echt is.
2: Doorleef je emoties.
3: Pas je aan.
4: Geef de overledene een nieuwe plaats in je leven.
5: Neem de tijd voor je eigen rouwproces.
6: Volg je gevoel.
DO'S
1 Accepteren dat verlies en rouwen bij het leven horen.
2 Probeer zo gezond mogelijk te blijven. Niemand heeft er namelijk iets aan als je je gezondheid verwaarloost, ook jijzelf niet.
3 Zoek steun bij anderen op de momenten dat je daar behoefte aan hebt.
4 Neem het rouwproces zoals het komt.
DON'TS
1 Je door anderen laten vertellen hoe je moet rouwen.
2 Beslissingen nemen over de spullen van de overledene voor dat je daar klaar voor bent.
3 Je helemaal afsluiten voor de positieve dingen in het leven.
4 Gaan zitten wachten op het moment dat het rouwproces achter de rug is of je afvragen hoe lang dat nog zal duren. Dat merk je namelijk echt vanzelf.
Rouwen is zoals je ziet een grillig proces, maar de rest van het leven is dat ook. Het ergste wat je volgens mij kan meemaken is de dood van je eigen kind. Dat is tegen de natuur in. Je verwacht niet dat je als ouder vroeger zal sterven dan je kind.
Hierbij nog een ontroerend liedje namelijk Slipped away van Avril Lavigne
https://www.youtube.com/watch?v=ZxAAspHOfF4
Naast het soort lijden en je persoonlijkheid zal je godsdienst ook meebepalen hoe je met lijden moet omgaan. Vooral wanneer je afscheid moet nemen van iemand die je dierbaar is en een antwoord moet vinden op de vraag of er leven is na de dood, bepaalt je godsdienst hoe je met de dood moet omgaan.
Bij het Christendom
Volgens het Christendom is het leven niet alles. Er is iets na de dood. Na de dood zal er nieuw leven zijn, maar niet in de vorm zoals nu op de aarde maar verdeeld. De Christenen geloven dat het leven op aarde niet perfect is. Er zijn 3 mogelijkheden
-Als je een goed leven hebt geleden zonder al te veel zonden, ga je naar de hemel.
-Als je bepaalde zondes heb begaan maar toch niet helemaal een slecht leven hebt geleefd, ga je naar het vagevuur.
-Als je je leven hebt vergooit en heel erge zonden hebt begaan, ga je naar de hel.
Bij het Jodendom
Volgens het Jodendom moet de mens niet nadenken over wat er na het leven komt. Dat is iets wat God voor jou heeft geregeld. De mens moet zich bezig houden met het leven op aarde. De Joden denken dat het leven niet begint bij de geboorte. Ze geloven dat de geboorte is wanneer een ziel je lichaam toegekend krijgt. Maar de ziel is afkomstig van God. Er zijn 4 fases die de ziel mee maakt.
-Het spirituele bestaan van de ziel voordat het het lichaam binnenkomt.
-Het fysieke leven zoals we dat kennen op aarde.
-Het leven in een andere wereld;
-Het leven dat volgt na het opstaan van de dood.
Als je dood gaat, kom je in een andere wereld. Volgens het Jodendom ervaar je het goede als geluk en plezier en het negatieve als pijnlijk. Maar dit is niet bedoelt als beloning of straf. Het wordt gezien als een gevolg van je doen in een vorig leven. Je wordt je dan pas bewust van wat je gedaan hebt.
Na de dood wordt het lijk bij de Joden na een rituele wassing in een witkatoenen doodsgewaad gewikkeld. Er wordt ook wat aarde uit Israël gestrooid als teken van verbondenheid met de voorvaderen.
Bij het Boeddhisme
Bij het Boeddhisme gelooft men dat je lichaam afsterft maar dat je ziel herboren wordt in een ander levend wezen genaamd reïncarnatie. De bedoeling van dit herleven in een ander lichaam is de uiteindelijke bevrijding van de ziel. Als je een goed leven hebt geleid, kan je herboren worden als een mens in een goede leefomgeving . Maar als je een slecht leven hebt geleden, leidt dat tot een slechte wedergeboorte.(in een hel, als geest, als dier).
Bij het Hindoïsme
Bij de Hindoes volgt na de begrafenis een crematie. Het afgestorven lichaam is onbelangrijk. Het gaat hen alleen om de bevrijding van de ziel.
Bij de Hindoes wordt na het cremeren de as in het water geveegd.
Bij de moslims
De dood is in de Islam geen eindpunt. Alles is in handen van God: zowel de tijd, de plaats als de manier waarop iemand sterft. Na de dood gaat de ziel naar de tussenwereld waar ze wacht. Dan komt het grote oordeel dat de beloning of straf van het lichaam en de ziel zal bepalen. Iedereen zal krijgen wat hij of zij verdiend, naargelang van de handelingen die hier op aarde verricht werden.
Het kan pijn of angst zijn of een voorsmaak van het eeuwige leven. Op een dag zal de aarde vergaan en die eindtijd noemt men in de Islam de " Dag des Oordeels."
Op die dag zullen de zielen terugkeren naar het lichaam in het graf. En op die dag zal Allah elk van ons verhoren en beslissen wie Hij naar de hemel of de hel zal zenden.
De dood heeft voor de Moslims dus veel te betekenen: Ze is dan eigenlijk het begin van een nieuw leven.
"Moge Hij ons beschermen en behoeden voor het kwade."
Een moslim wordt steeds op de rechterzijde met het gezicht naar Mekka begraven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten