Ik sorteer zorgvuldig pmd, papier en karton en huisvuil. We leven met 7 in ons gezin en toch hebben wij slechts 1 kleine huisvuilzak per week. Als ik kijk in de buurt dan hebben veel gezinnen 2 tot 3 grote huisvuilzakken en zijn ze slechts met 4 in hun gezin. Velen vragen zich af hoe we dit doen. Mijn boodschap: sorteren, recycleren en composteren.
Wij hebben ook 4 kippen in de tuin waar we de restjes kunnen aan geven. De groentjes kweken we zelf in onze grote moestuin. Dit gaat dan vooral om aardappelen, ajuinen, erwten, boontjes, sla, courgetten en pompoenen.
Toen we ons huis hebben verbouwd, hebben wij een regenput van 15000 liter geplaatst. Op die manier vangen wij al het regenwater op van het huis, het tuinhuis en de carport. Wij hebben enkel drinkwater in de keuken. Dit komt het milieu alleen maar ten goede.
Ook hebben wij zonnepanelen geplaatst zodat we gratis elektriciteit hebben. Gelukkig waren we er net op tijd bij en konden we nog genieten van subsidies en groenestroomcertificaten van de overheid.
Overdag doe ik alles met de fiets. Ik breng mijn 5 kinderen iedere morgen en middag met de fiets naar school. Dit is al altijd zo geweest. Regen, storm of de zon, onze fiets is het vervoermiddel om naar school te gaan.De school ligt op 2 kilometer van ons huis en jammer genoeg moeten wij enkele grote rijbanen dwarsen. Vanaf het 2 de kleuter fietsen ze alleen mee naar school. Als ze kleiner waren, dan reed ik rond met een fietskar zodanig dat we me de fiets konden blijven gaan naar school. Mijn kinderen vinden dat helemaal niet erg want ze zijn er zo mee opgegroeid. Ook alle kleine boodschappen in de gemeente worden met de fiets gedaan.
Als iedereen zijn kinderen nu eens met de fiets of te voet naar school zou brengen? Dat zou een kleine bijdrage zijn maar vele kleine bijdrages worden een grote bijdrage.
Wij zouden graag ook een zonneboiler plaatsen maar jammer genoeg is het kostenplaatje veel te hoog voor ons.Ik vind dat de overheid hier initiatief zou moeten nemen en subsidies verlenen aan de gezinnen.
Ik denk dus groen en voer het dan ook uit. Ik zou niet graag veranderen van groep want ik voel me echt wel thuis in deze groep. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om tijdens een felle regenbui de auto te nemen om de kinderen naar school te brengen. Op financieel gebied winnen wij ook veel geld: veel minder drinkwater, gratis elektriciteit, veel minder diesel en onkosten aan de auto,goedkoper groenten zonder pesticiden....
Ik kan me totaal niet vinden in de groep van de onschuldige wachters. Deze mensen willen namelijk zelf geen inspanningen leveren . Alle inspanningen moeten van de overheid komen. Ze zijn nochtans goed op de hoogte van de situatie. Zo voelen ze zich niet schuldig t.o.v. het milieu als ze een blikje in het bos hebben gegooid.
Op het gebied van voeding kan ik mijn gedrag nog economischer maken. Wij eten namelijk graag vlees in ons gezin. 6 van de 7 dagen wordt er vlees geheten. Stukjes vlees die over zijn worden niet bewaard tot de volgende dag maar worden naar de kippen gegeven.
Mijn man werkt in de bouwsector en hij vertelt ons dat hij vlees nodig heeft om sterk te zijn. Als hij geen vlees heeft geheten, dan zou hij van het dak vallen. Vlees eten bij ons maakt deel uit van een routine(woensdag hamburgers, zaterdag biefstukken met frietjes, vrijdag spaghetti met gehaksaus,...). Ons gezin is dus een grote vleesverbruiker. Het zou wel moeten lukken om 5 dagen vlees te eten i.p.v. 6. Op die manier staan we als gezin ook eens stil bij het feit hoeveel dieren we hebben kunnen redden door geen vlees te eten. We kunnen het nochtans want op vakantie eten we niet iedere dag vlees. Thuis zou dat dan ook moeten lukken.
Op het gebied van wonen vind ik het gemakkelijkst om mijn gedrag aan te passen. Wij hebben zonnepanelen geplaatst. Wij hebben een regenput van 15000 liter die al het regenwater opvangt. We hebben overal hoogrendementsglas in de ramen. De zolder is geïsoleerd. Ook in de winter staat de thermostaat slechts op 19 graden. Niemand klaagt dat het te koud is. Wij zijn dat zo gewend. Als we naar onze vrienden gaan waar het ruim 21 graden is, dan hebben wij het veel te warm. Mijn kinderen klagen dan van de warmte en zouden in hun blootje gaan zitten. Mijn oudste zoon vroeg eens :"Mama, als Kris en Angie komen naar ons huis, dan hebben ze het waarschijnlijk heel koud?" Wij hebben overal spaarlampen in huis. We nemen een douche in plaats van een bad. Indien de overheid eventueel subsidies zou geven voor een zonneboiler, dan is ook dat het overwegen waard.
Zorg ervoor dat de natuur overleeft!
Samen moeten we werken aan het behoud van de natuur!
zelf heb ik 2regenputten van 15000liter al het water dat we binnen gebruiken is met regenwater uitgezonderd de keukenkraan zelf hebbben we nog 6kippen en 2hanen voor restjes afval te geven we kweken zelf onze groenten ook doen we aan
BeantwoordenVerwijderenzelf composteren
In ons gezin zijn we niet zo bezig met hoe milieubewust we zijn. Ik weet van mezelf dat ik nogal vaak de makkelijkste weg neem. Maar ook wij hebben maar 1 vuilniszak per week. En soms raken we er eigenlijk met moeite. Ik stel me dan soms ook de vraag: Wat zit er in die vele zakken bij de buren? Met elektriciteit en water springen wij wel zuinig en bewust om. Ook hier geen bad maar douche. Lampen zijn ook spaarlampen. Lichten niet laten branden als dat niet nodig is. Daar ben ik wel bewust mee bezig maat dat is dan tweeledig. Dit voelen we onmiddellijk in onze portemonnee. Ook de fiets, zou ik veel meer willen gebruiken maar die auto staat toch handig dichtbij als het regent of als ik snel eens weg en weer naar de winkel moet. 't Ja hierop moet ik je wel bewonderen dat jullie dit steeds doen. Maar wat ons eten dan betreft ben ik dan weer mee. Ik kijk heel sterk naar wat we eten. Voor ons hoeft een dagelijks stuk vlees absoluut niet. Wij eten ook vaak vis of gewoon vegetarisch. Vleesvervangers gebruik ik sporadisch omdat ik daar nog steeds niet 100% in geloof. Wat we eten, is eigenlijk omdat we het lekker vinden. Ik vermoed mocht jouw man 1x per week geen vlees eten dat hij nog even sterk zou zijn en zijn werk nog altijd goed zou kunnen uitvoeren. Het is het vlees niet alleen die hem sterk maakt. Toen mijn zoon pas geboren was, sukkelden wij enorm met zijn voeding. Toen kwam ik bij een doctor in de voeding terecht. Ik panikeerde op het vlak dat Lennert niks van melk wou drinken. Hij antwoordde hierop: Mevrouw, noem mij 1 zoogdier die zijn eigen melk opdrinkt? Dat doen wij alleen. Geen enkel dier doet dit. Zo heb ik geleerd dat wij soms door onze maatschappij dingen worden opgedrongen als levensnoodzakelijk die het in principe niet zijn. Dus, knipoog naar je man, ook zonder stukske vlees, vinden we hem nog beresterk !!! Restjes probeer ik wel te verwerken. Ofwel eet 1 van ons allen dat de volgende dag als lunch ofwel spaar ik een tweetal dagen en doen we eens een restjesavond.
BeantwoordenVerwijderen