dinsdag 29 april 2014

Mens en samenleving: omschrijving maatschappij

Hoe zie ik onze maatschappij:

We leven in een echte consumptiemaatschappij. Er wordt volop geconsumeerd. Indien je niet deelneemt aan de consumptie, val je uit de boot. De boot is vertrokken en vaart altijd vooruit met een steeds snellere vaart. Het is aan ons de consumenten om ervoor te zorgen dat we op de boot blijven. Er is geen tijd meer om te genieten van de kleine dingen in het leven. Om te genieten van een vlinder in de natuur. Om te genieten van de geluiden in het bos op een bankje Er is geen tijd meer om als kind kind te zijn. Nee, kinderen moeten de dag van vandaag een tablet hebben, een gsm. Ze zitten op Facebook,........Buiten spelen met vriendjes zit er bij velen niet in.
Het moet ook steeds allemaal vlugger en vlugger gaan.
Het is ook ieder voor zich. Velen gaan uit van de mentaliteit: Als ik het maar goed heb. De mensen gaan er vanuit dat zelf nooit in de problemen zullen komen.
We worden de dag van vandaag ook niet meer gezien als een individu maar als een nummer. We hebben geen tijd meer om elkaar te leren kennen.
Wij Westerlingen willen de wereld ook aanpassen aan onze wensen. Al onze activiteiten in onze maatschappij zijn erop gericht om zogezegd de verlangens nog beter te kunnen bevredigen. Enkele voorbeelden:

- Er is te weinig zon om heel het jaar door een bruine huidskleur te hebben. We maken zelf zon via de zonnebank en dus hebben we constant een bruin kleurtje.

-De aanleg van de TGV: We kunnen in 4 uur met de auto naar Parijs. We vinden dit te lang, dit moet vlugger. Met de TGV ben je er in 1 uur.

Het gevolg van het feit dat we alles willen aanpassen aan onze wensen is dat we leven in een agressieve en gewelddadige maatschappij. Alles wat niet aan de wensen beantwoordt moet vernietigd worden. Alles wat een betere behoeftebevrediging in de weg staat moet opgeruimd worden.

vb -in onze omgang met andere culturen: derdewereldproblematiek, racisme bij ons
     - in onze omgang met elkaar: aanrandingen, vandalisme
     -in omgang met de natuur: bedreigde diersoorten, milieuverontreiniging.

Een ander gevolg is ons egoïsme. Ons willetje moet aan de rest voorgaan. Individualisme en eenzaamheid zijn dan ook de ziektes van onze tijd.
Nog een gevolg is onze vooruitgangsdwang. Het idee dat de toekomst steeds beter moet en zal zijn geeft aanleiding tot een onvrede t.o.v. het huidige. Door dit pessimisme is men bereid heel wat op te offeren voor de toekomst.
We hebben in onze maatschappij dus een aantal reusachtige problemen zoals de milieuproblematiek, overbevolking, de nulde- wereld-problematiek( ziektes van de rijke mensen zoals: overvoeding, depressie, zelfdoding, eenzaamheid.)
Het is natuurlijk niet allemaal negatief. Enkele positieve aspecten zijn onze materiële welstand, ons comfort, onze wereldburgerzin, mobiliteit, goede geneeskunde, hoge levensverwachting,....
Het lijkt wel alsof men naarmate men de kloof  tussen de verlangende mens en de wereld op het ene vlak kan overbruggen, er steeds nieuwe problemen opduiken op een ander vlak.vb:
-We hebben nog nooit zo'n goede ademhalingsmachines gehad maar we hebben ook nog nooit zo'n slechte lucht ingeademd.
-We hebben nog nooit zo'n goede geneeskunde gehad maar we hebben ook nog nooit zo'n slechte voeding geheten.


      
Eenzaamheid is een ziekte van deze tijd.
  

Veel mensen zouden deze ingesteldheid moeten bezitten.
         

1 opmerking:

  1. Je omschrijving van de maatschappij klopt volledig, als we al die dingen niet hebben horen we er niet bij.
    In verband met je gezondheid, de laatste 2 aanleidingen zijn een goed voorbeeld. We zorgen voor een oplossing voor iets maar uiteindelijk wordt onze gezondheid slechter, hiervoor gaan we dan terug weer een oplossing zoeken. Dit allemaal in het nadeel/voordeel van ons. We moeten het natuurlijk ook allemaal kunnen betalen die geneeskunde.

    x Shana

    BeantwoordenVerwijderen